Bemutatkozás

Faluvégi Balázs 

ESG és Befektetés Elemző, Író


Elérhetőségek

Email: faluvegi (at) gmail (dot) com

LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/faluvegi 

Faluvégi Balázs, befektetési szakértő és író oldala a Facebook-on: (2022 - ): www.facebook.com/balazsfaluvegi

További közösségi oldalak... 

Publikációk és megjelenések listája


Bemutatkozás

- 1979-ben születtem.

- 2001-ben közgazdászként végeztem, majd 2002-ben elvégeztem a Bankárképző Felsőfokú Bankszakmai programját (FEBI), illetve 2007-ben ugyanazon intézményben Befektetéselemzői (EFFAS) diplomát is kaptam. 

- Rendelkezem tőzsdei szakvizsgával, Vagyon-, Alap-, Portfóliókezelői (VAP) vizsgával, valamint a Market Technicians Association technikai elemzőket tömörítő szervezet legmagasabb szintű, Chartered Market Technician (CMT) Level 3 vizsgájával is. 

- Elvégeztem a Társadalmi Felelősségvállalás a Befektetésekben nevű oktatási programot a US SIF amerikai szervezetnél, valamint megkaptam a Társadalmi, Környezetvédelmi, Felelős Vállalatírányítási Elemző (CESGA) diplomát az Európai Befektetés-elemzők Szövetségénél (EFFAS).

- Pályafutásomat 1997-ben egy alapkezelőnél gyakornokként kezdtem, majd befektetési szolgáltatónál, továbbá elemző cégeknél dolgoztam. Ezt követően 2007-től alapkezelőknél voltam portfóliókezelő és vezető. 

- Részt vettem egy vagyonkezelő társaság alapításában, tőzsdére vitelében, és a befektetési döntések meghozatalában. 

- 2015-ben három alapító társammal elindítottam az első hazai robot tanácsadó szolgáltatást, Blueopes néven, amellyel Európában egyedülálló módon Társadalom és Környezettudatos Befektetéseket valósítunk meg automatizált módon. 2016-ban bekerültünk a T-Systems által kiválasztott 25 legígéretesebb fintech startup közé, továbbá egyike lettünk az MKB által szervezett első hazai fintech verseny nyerteseinek, valamint 2017 januártól a PwC Lengyelország beválasztott minket azon tíz startup közé, amelyekkel közösen tervezünk szolgáltatásokat kidolgozni a régióban lévő bankok és befektetési szolgáltatók részére. Megnyertük a CESA Best Hungarian Fintech és a BBVA Open Talent Best Fintech for Sustainable Finance, a Global WealthTech Top 100 és a Valuer.ai Best Fintech in Hungary díjait is. 2020-ban is beválasztottak minket a 20 legígéretesebb hazai fintech cég közé a FintechZone kiadványában. A céget 2021 végén eladtuk.

- Tartottam kurzusokat a Corvinus Egyetem szakkollégiumában, és a Budapesti Értéktőzsde szervezésében tartott előadásokon. Négy befektetési könyv szerzője, valamint a Bankárképző VAP tananyagának korábbi társszerzője vagyok. Befektetésekkel foglalkozó blogom 2007-ben második helyezést ért el a HVG GoldenBlog versenyén az üzleti kategóriában. 

- Alapítóként korábban résztvettem a Magyar Fintech Szövetségben, amelynek munkáját Elnökként is elősegítettem.

- Blue Valew néven egy nonprofit projektet indítottam el, amely egy forradalmian új módszertan az integrált értékmérésre, valamennyi stakeholder, azaz egy-egy vállalattal, szervezettel kapcsolatban lévő érdekcsoport szempontjait figyelembe véve. Ezáltal mind a Társadalom- és Környezettudatosság, mind a Pénzügyi érték egy indikátorral leíthatóvá, elemezhetővé és összehasonlíthatóvá válik.

- Kibocsátók részére teljeskörű tanácsadási projekteket vezettem ESG Stratégiák és Jelentéskészítés területén, köztük volt a Közép-Kelet Európai Régió (CEE) egyik legnagyobb integrált Energia Vállalata, Rendszerirányító és Hálózatüzemeltetője, informatikai fejlesztőcége valamint az egyik legtöbb hallgatóval rendelkező Egyeteme is. A zöld finanszírozást számos tőzsdei kibocsátónak nyújtó Stradamus Zrt. Tanácsadó Testületének tagja vagyok. 

- A Mensa tagja vagyok. 

- Több száz alkalommal jelentek meg kommentárjaim, elemzéseim a hazai szaksajtóban. Rendszeresen kerültek publikálásra meg cikkeim a Portfolio.hu oldalain, elsősorban befektetés elemzés témakörben. 

- Szakterületemet a Társadalom és Környezettudatos Befektetések illetve ESG mellett a wealthtech, részvénypiacok, fundamentális és technikai elemzés valamint az abszolút hozamú befektetési stratégiák jelentik. 

- Kizárólag a Socially Responsible Investing befektetési politika mentén hozom meg befektetési döntéseimet, és az élet más területein is a fenntarthatóság filozófiájának megvalósítására törekszem (pl. elektromos autó használata, szelektív hulladékgyűjtés, etikus forrásból történő vásárlás, környezetbarát anyagokból épült ingatlan használata, stb.). 

Szakmai Önéletrajz (PDF)